Amateurvoetbal kiest voor vernieuwing pupillenvoetbal

zondag 22 januari 2017, 21:30

Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/’18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillenvoetballers. Kinderen van 7 en 8 jaar gaan wedstrijden spelen op kleinere veldjes in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen, meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau. De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee jaar, stapsgewijs ingevoerd. Deze fasering is tot stand gekomen na zorgvuldig overleg met de verenigingen. De KNVB gaat de komende periode verenigingen intensief ondersteunen om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen.

“Ik vind het een goede zaak” – Willem van Hanegem

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Kinderen meer voetbalplezier geven en ze nog meer bij het spel betrekken. Dat is waar we het voor doen. Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal, terug op het voetbalveld. We nemen de komende twee jaar de tijd om de vernieuwingen zorgvuldig in te voeren. Dat doen we samen met onze verenigingen. Zij zijn de sleutel om dit voor de kinderen tot een succes te maken.”

Kinderen meer aan de bal
In de vernieuwde opzet voetballen vanaf het seizoen 2017/’18 pupillen onder 8 en onder 9 jaar, op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt dribbelen en de rol van scheidsrechters wordt ingevuld door spelbegeleiders, om het spel voor kinderen in goede banen te leiden. In het huidige seizoen spelen deze leeftijdscategorieën nog 7-tegen-7 op een half veld.

Overgang
In het seizoen 2018/'19 starten de teams van onder 10, onder 11 en onder 12 jaar met de nieuwe wedstrijdvormen. Door dit overgangsjaar krijgen verenigingen en voetballers de ruimte de nieuwe opzet te leren kennen en gedegen in te voeren.De kleinste voetballers –onder 6 en onder 7 jaar- blijven onderling, bij voorkeur binnen de eigen vereniging, kleine partijtjes spelen. Het advies is kinderen onder de zes jaar 2-tegen-2 te laten spelen, en onder zeven jaar 4-tegen-4. Kennismaken met het spelen van voetbal en spelplezier staan hier centraal.

Verenigingen omarmen de vernieuwingen
In het amateurvoetbal is door het merendeel van de verenigingen positief gereageerd op de vernieuwingen in het pupillenvoetbal. Uit een enquête onder de verenigingen die pupillenvoetbal organiseren, blijkt dat 82% van de clubs positief is over de nieuwe wedstrijdvormen. De KNVB organiseerde het afgelopen jaar in totaal 20 praktijkbijeenkomsten, waar 671 verenigingen en voetballers kennismaakte met de nieuwe wedstrijdvormen. Uit die bijeenkomsten en het verenigingsonderzoek kwam naar voren dat de voorkeur van de clubs uitgaat naar een invoering binnen twee jaar, en aankomend seizoen te starten met de jongste leeftijdscategorieën. De KNVB begrijpt dit en geeft hier gehoor aan.

Zaterdag 21 januari jl. heeft de ledenraad van de KNVB –het hoogste besluitorgaan in het amateurvoetbal- aangeven voorstander van de vernieuwingen te zijn. Na de positieve geluiden van verenigingen en het groene licht van de Ledenraad is de KNVB verheugd dat Nederland hiermee het voorbeeld van Engeland, Duitsland, Spanje en België opvolgt. In deze landen wordt al langer op kleinere veldjes, en in kleinere teams gevoetbald. Medio 2017/'18 volgt een evaluatiemoment waarin samen met de verenigingen wordt besproken hoe de wijzigingen in de praktijk uitwerken en of er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht.

Samen invoeren, samen uitvoeren
Om de nieuwe wedstrijdvormen succesvol in de praktijk te brengen, kunnen de clubs rekenen op begeleiding van de KNVB. De begeleiding bestaat uit opleidingen voor trainers en scheidsrechters, het faciliteren van de collectieve inkoop van o.a. doeltjes en hulp bij het vrijwilligersbeleid. Er is ook een speciale rekentool ontwikkeld, waarmee clubs eenvoudig kunnen uitrekenen wat er voor hen in praktische zin verandert. Voor verenigingen die steun nodig hebben bij de aanschaf van materiaal heeft KNVB-hoofdsponsor ING ter ondersteuning een crowdfunding-platform opgezet. Ook is er extra KNVB-personeel beschikbaar gesteld om de clubs te helpen bij de invoering. Via de website van KNVB Assist kan iedere vereniging een beroep doen op ondersteuning van de KNVB.

A.s. donderdag 26 januari zal er een interactief magazine gelanceerd worden rondom de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Dit magazine zal toegankelijk zijn via de website www.knvb.nl/pupillenvoetbal en zal informatie (filmpjes, infographics etc.) bevatten over de nieuwe wedstrijdvormen, de begeleiding van de KNVB en over thema’s als voetbaltechnische aspecten, competitiezaken, accommodatie en sportiviteit en respect.

Sportiviteit en respect inbedden in de voetbalcultuur
Als onderdeel van de studie naar vernieuwingen van het pupillenvoetbal, is er ook aandacht besteed aan andere waarden die kinderen meer voetbalplezier geven. Een element daarvan is de ranglijst. Bij pupillen onder 8 en onder 9 jaar worden vanaf volgend seizoen geen klassementen meer bijgehouden. Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal. Hiermee voorkomen we onnodige spanningen en onplezierige situaties. Wedstrijden winnen blijft van belang en de uitslagen worden gebruikt om teams van dezelfde sterkte tegen elkaar te laten spelen, zodat kinderen iedere week op hun niveau kunnen voetballen. ok het bijhouden van ranglijsten door de KNVB is onderdeel van de evaluatie met de verenigingen.

Aanvullend was het voorstel van de verenigingen om de jeugdvoetballers te laten opgroeien met sportieve handelingen, zoals het schudden van de hand van de tegenstander voor en na de wedstrijd. De KNVB neemt dit initiatief van de clubs graag over, aangezien dit bijdraagt aan een sportieve voetbalcultuur op langere termijn.

Hier vind je meer informatie over de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen.

(Bron: KNVB.nl)