Zundert F2 - de tussenbalans

zaterdag 14 december 2013, 10:00

De voorjaarscompetitie zit er op. Tijd voor een tussenbalans.

Ik maak er als journalist geen gewoonte om een typisch jeugdverslag te schrijven, waarin alle namen genoemd worden. Voetbal is een teamsport, waarin het gaat om de gezamenlijke prestatie en niet wie er toevallig scoort of een bal tegenhoudt.

Maar dit geschreven hebbende, moet ik constateren dat de maatschappij aan het  veranderen is. Mensen hebben helden nodig. Supporters hebben idolen nodig. Idolen waar ze het liefst alles van zouden weten. Nu ga ik deze verslagen niet veranderen, in verslagen met alle namen, en ook niet in de roddelrubriek van de Privé of Story. Toch wil ik de helden dichterbij het publiek brengen. Zij die week in week uit trouw komen kijken of het team volgen via de vv Zundert site of F2 app. hebben hier recht op.

Natuurlijk staan de namen met de elftal foto op de webpagina van VV Zundert F2. En natuurlijk hangen de posters van deze elftalfoto op menig meisjes kamer boven het bed. Dus daarom bij wijze van uitzondering een kleine persoonlijke voorstelronde. Om de privacy van onze jonge idolen te bewaken zal ik het beperken tot voetbaltechnische zaken, dit is namelijk een serieus voetbalmedium. Voor smeuïge zaken over het privéleven, laat ik de verslaglegging over aan bovengenoemde bladen.

Wie spelen er in de F2? En waar kun je ze aan herkennen op het voetbalveld? Hierbij een voorstelling op alfabetische volgorde:

Bram Boomaerts: Een echte aanvaller met een neusje voor de goal. Is technisch zeer vaardig, dolt tegenstanders met perfect uitgevoerde schijnbewegingen. Is daarnaast niet te beroerd om extra meters te maken voor het team. Maakt net zo makkelijk doelpunten, als hij een gevaarlijke tegenaanval onderbreekt. De gedrevenheid en wil om te winnen is erg groot. Met zijn combinatie tussen vaardigheid en inzet, kan Bram uitgroeien toch een plaag voor iedere verdediger. Als Bram ook nog groter en sterker wordt, is hij helemaal niet meer af te stoppen.

Jeroen Bouw: De Benjamin van het elftal. Was hij 3 weken later geboren, dan mocht hij hierna nog een jaar F spelen. Jeroen groeit in z’n spel. Hij staat vaak op het middenveld en soms in de verdediging. In de verdediging speelt hij als een ouderwetse ausputzer, een aantal meters achter de verdediging, om zo plichtsgetrouw rugdekking te geven. Op het middenveld onderbreekt Jeroen menig aanval en loopt goed mee met de tegenstanders. De laatste weken duikt hij ook regelmatig in de spits op, waar hij met een goed gevoel de ruimte benut. Jeroen heeft een goed overzicht en ziet alles wat op het veld gebeurt. Als Jeroen zich meer focust en wat groter wordt, kan hij een multifunctionele speler op het middenveld worden.

Niek van Ginneken: Teruggekeerd op het oude nest, na een jaar onderbreking. Middenvelder met veel power. Is van niks of niemand bang. Zal nooit zijn been terugtrekken en komt daarom vaak als winnaar uit de duels. Maakt veel meters met en zonder bal, waardoor hij een plaag is voor iedere tegenstander. Typisch zo’n speler waar je niet graag tegenspeelt, omdat hij overal is. Als Niek goed blijft trainen op zijn schot, kan hij uitgroeien tot een dynamische box-to-box speler die je vaak op de Engelse voetbalvelden aantreft.

Sieb van Hassel: De leider van de verdediging. Ziet al op jonge leeftijd waar de bal komt en anticipeert hierop. Staat altijd op de juiste plaats om een angel uit de aanval van de tegenstander te halen. Is ondanks zijn kleine gestalte, fysiek erg sterk. Sieb gebruikt zijn lichaam als een volwassen verdediger. Hierdoor komt hij bijna altijd als winnaar uit één-op-één duels. Sieb heeft ook het vermogen om na het afpakken van de bal, het overzicht te bewaren en de bal naar een medespeler te passen. Hij schiet zelden de bal lukraak naar voren. Als Sieb ook nog gaat trainen op een krachtiger schot, heeft hij alles wat een moderne verdediger moet hebben.

Mark de Jong: Multi functionele speler. Mark heeft de taak op zicht genomen om 1 helft per wedstrijd te keepen. Zijn uittrappen worden steeds beter. Mark heeft goede reflexen, waarmee hij menig doelpunt voorkomt. Door de afwisseling tussen keepen en voetballen, moet Mark tussen de palen nog wel eens wennen dat hij zijn handen mag gebruiken en kan uitkomen om het doel te verkleinen. Gelukkig is Mark een snelle leerling en pakt hij dit goed op. In het veld is Mark heel veel gegroeid gedurende dit seizoen. Fysiek sterk, schuwt de duels niet. Pakt veel ballen af en speelt de bal dan over in de diepte. De dribbels worden steeds krachtiger, waardoor Mark een breker op het middenveld is, die snel diepte in het spel brengt.

Lars Kardinaal: Verrassend technisch voor zijn lengte. Lars heeft al echte goede, functionele voetbalmoves onder de knie, waardoor hij makkelijk tegenstanders passeert. Daarnaast heeft Lars lengte en snelheid. Lars heeft een grote actieradius, hij bestrijkt het hele veld. Een dynamische middenvelder die ook z’n doelpuntjes meepikt. Als Lars gaat werken aan z’n schot en zich nog meer bewust wordt van z’n kracht, heeft hij alle ingrediënten om uit te groeien tot een moderne, dynamische middenvelder.

Jan van den Langenberg: Nog zo’n multifunctionele voetballer. Is niet bang in de duels, verovert veel ballen, wint duels en is zo een stuwende kracht. Wint soms drie of vier duels achter elkaar, waardoor meters terrein winst geboekt wordt. Dit is erg belangrijk om onder de druk uit te komen. Maar door Jan alleen weg te zetten als een breker, doe ik hem tekort. Jan passeert soms makkelijk tegenstanders, zoals het lijkt dat ze er niet staan. Als Jan z’n droommomenten kan verminderen en zich bewust wordt van z’n kwaliteiten en dus ook eerder op de goal schiet, kan Jan nog belangrijker worden.

Job Verkooijen: Slot op de deur. Maar om Job nu een typische verdediger te noemen, gaat te ver. Hij kan meer. Hij speelt met veel flair, zoals we in het huidige voetbal backs veelvuldig zien bij de topteams. Job heeft een goed gevoel voor waar de bal valt op het veld. Hij hoeft zelden in te grijpen met een sliding. Staat goed, en heeft dan het vermogen, het inzicht en de drive om mee op te komen. Dit maakt hem een spectaculaire verdediger. Zeker omdat hij de discipline en taakbewustheid heeft om op tijd terug te zijn, voor z’n verdedigende taken.

Tieme Verschuuren:  Is het bewijs dat voetbal niet allen met aangeboren kwaliteiten te maken heeft, maar ook veel met oefenen en herhalen. Heeft naast de trainingen veel uren gemaakt op pleintjes en vakanties. Is hierdoor uitgegroeid tot een sterke verdediger, die ook een tegenstander kan passeren.  Gebruikt steeds beter z’n lichaam en kracht. Wat een extra wapen is, is zijn schotkracht. Hierdoor kan Tieme al lange passes geven en de keepers verrassen met harde afstand schoten. Tieme moet nog wel leren de bal snel voor het juiste been te krijgen, want als hij doorbreekt op links, duurt het nog te lang voor hij de bal goed heeft om met rechts een schot af te vuren of een voorzet te geven.

Hiermee heb ik u, als trouwe supporter en lezer van de wedstrijdverslagen, een inkijkje gegeven in de voetbaltechnische kwaliteiten van de spelers van de F2. Ik wens u allen fijne feestdagen en verwacht u weer te treffen langs de lijn bij wedstrijden van uw idolen. De jongens komen steeds beter in vorm, waardoor de winterstop een storende onderbreking is van het groeiproces. Toch vertrouw ik erop dat de jongens in de voorjaarscompetitie het nog beter zullen gaan doen en voor stunt kunnen zorgen.

Fijne feestdagen en voetbalgroeten, uw razende verslaggever. Tot op sportpark de Wildert!